Vericigvát: farmakologický profil - Urbánek, Karel (Klinická farmakologie a farmacie, 2022)
Vericigvát je nový lék pro léčbu chronického srdečního selhání. Účinkuje jako přímý stimulátor sGC, jehož aktivita není závislá na přítomnosti NO. Je podáván perorálně jedenkrát denně v dávce 2,5, 5 a 10 mg s postupnou titrací nahoru. Je metabolizován jaterními glukuronidázami UGT1A9 a 1A1 na neaktivní N-glukuronid. Přibližně 53 % podané dávky je vyloučeno močí, zatímco 45 % stolicí. Biologický poločas eliminace u zdravých dobrovolníků byl průměrně 20 hodin, u nemocných se srdečním selháním průměrně 30 hodin. Jeho nejčastějším nežádoucím účinkem s incidencí kolem 16 % je hypotenze. Vyznačuje se minimálním potenciálem lékových interakcí.
Keywords: Clinical Trials as Topic; heterocyklické sloučeniny bicyklické; nežádoucí účinky léčiv; Heterocyclic Compounds, 2-Ring; vericigvát; Humans; srdeční selhání; Heart Failure; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lidé; klinické zkoušky jako téma