Tinea corporis u dvouleté dívky - Maliňaková, Denisa; Tomková, Hana (Dermatologie pro praxi, 2022)
Mykotická onemocnění kůže patří mezi nejčastější kožní infekční onemocnění. Diagnostika a léčba povrchových mykotických infekcí kůže může být někdy obtížná u určitých skupin populace, jako jsou děti. Popisujeme případ dvouleté dívky s klinickou jednotkou tinea corporis včetně klinického obrazu, diferenciálně diagnostické úvahy, kultivačního nálezu Trichophyton interdigitale/Trichophyton mentagrophytes a léčby. Uvádíme přehled současné literatury týkající se doporučené lokální a celkové antimykotické terapie této jednotky u dětí.
Keywords: tinea; Child, Preschool; Tinea; lidé; Diagnosis, Differential; antifungální látky; předškolní dítě; Humans; diferenciální diagnóza; Antifungal Agents; ženské pohlaví; Female