Akné, nebo demodikóza? - Stumpfová, Alena (Dermatologie pro praxi, 2022)
Akné a demodikóza jsou dermatózy s podobným klinickým obrazem a podobným průběhem. Postihují stejné struktury v kůži a až na výjimky i podobné lokality. Někdy se mohou jejich příznaky u jednoho pacienta překrývat. Rozdílný je vyvolávající patogen, etiologie onemocnění a hlavní věková skupina pacientů i bazální terapie. Rozlišit tyto dvě choroby při běžném ambulantním provozu nemusí být snadné, zvláště při výskytu nevýrazných až diskrétních nálezů. Tato kazuistika přináší případ 39letého muže, který dlouhou dobu trpěl mírnými, avšak recidivujícími papulopustulózními projevy na obličeji. Naší úlohou bylo stanovit správnou diagnózu a nasadit odpovídající léčbu, při které by došlo ke zhojení torpidních kožních příznaků. S ohledem na věk pacienta, charakter primárních i sekundárních eflorescencí a především neúčinnosti aplikované léčby byla nakonec stanovena diagnóza demodikózy.
Keywords: Adult; Male; infestace roztoči; acne vulgaris; dospělí; mužské pohlaví; výsledek terapie; Treatment Outcome; Mite Infestations; Diagnosis, Differential; Facial Dermatoses; Humans; lidé; obličejové dermatózy; Acne Vulgaris; diferenciální diagnóza