Maskne - Nevoralová, Zuzana (Dermatologie pro praxi, 2022)
Maskne je definována jako akné nově vzniklá nebo zhoršená v souvislosti s užíváním ochranných obličejových prostředků (OOP). Je formou mechanické akné vznikající následkem trvalého kontaktu a tření mezi textilií a kůží. Dlouhodobé nošení OOP navíc způsobuje teplé a vlhké mikroklima na kožním povrchu, které modifikuje produkci mazu a vede k narušení mikrobiální rovnováhy. Maskne se vyskytuje na místech krytých ochrannými prostředky nebo v "O" zóně, častěji na bradě než na tvářích. Nejčastěji se jedná o lehké formy akné, na kůži jsou přítomny drobné papulky, komedony a seborrhea. Závažnější projevy (větší papuly, noduly) jsou vždy projevem zhoršení stávajících forem akné. Prvním krokem při léčbě maskne je důsledná edukace pacientů. K samotné terapii mohou být dle závažnosti klinických projevů užity běžné lokální, méně často i celkové léky dle doporučení platných pro vulgární akné.
Keywords: Skin Care; retinoidy; Humans; dermatologické látky; obličejové dermatózy; Patient Education as Topic; antibakteriální látky; Acne Vulgaris; masky; Masks; vzdělávání pacientů jako téma; maskne; acne vulgaris; prostředky na ochranu dýchání; lidé; Anti-Bacterial Agents; Respiratory Protective Devices; Dermatologic Agents; péče o kůži; Facial Dermatoses; Retinoids