Menšinový stres v perspektivě zdravotních nerovností mezi heterosexuálními a neheterosexuálními lidmi - Pitoňák, Michal (Psychiatrie pro praxi, 2022)
Teorie menšinového stresu v současnosti představuje uznávaný interpretační rámec, kterým můžeme porozumět faktorům, jež negativně ovlivňují duševní zdraví neheterosexuálních lidí. V tomto přehledovém příspěvku představím základní východiska tohoto přístupu a diskutuji tři klíčové proximální menšinové stresové procesy - internalizovanou homonegativitu, motivaci ke skrývání sexuální identity a citlivost k odmítnutí. Na závěr poukáži na aktuální praxi v oblasti transdiagnostických intervencí.
Keywords: Gender Identity; psychický stres; duševní zdraví; Stress, Psychological; Sexual and Gender Minorities; Minority Health; Sexuality; sexuální a genderové menšiny; genderová identita; Humans; sexualita; homofobie; lidé; Homophobia; zdraví menšin; Mental Health