Hraniční porucha osobnosti a attachment - Nesnídal, Vlastimil; Praško, Ján; Ocisková, Marie; Vaněk, Jakub; Minaříková, Kamila; Houdková, Michaela; Hodný, František; Boček, Jonáš; Kantor, Kryštof (Psychiatrie pro praxi, 2022)
Mezi důležité faktory, které se mohou významně podílet na emoční regulaci v dospělosti, patří i typ citové vazby. Nepříznivé zážitky z dětství s primárními pečovateli tvoří problematický základ interních pracovních modelů pro následné vztahy a přispívají k rozvoji maladaptivních mezilidských vztahů, charakteristických pro pacienty s hraniční poruchou osobnosti. Nejistě připoutaní jedinci mají nízkou schopnost identifikovat a porozumět emocionálním stavům, což vede ke zvýšení rizika afektivní lability. Tato raná zkušenost má významnou roli při doplňování narativních schopností a pro budování emocionálního porozumění. Pomáhá to správně rozumět svým duševním stavům, mluvit o vlastních emocích i dobře rozumět emocím ostatních lidí. V intimních vztazích jedinců s hraniční poruchou osobnosti se častěji vyskytuje zvýšené nepřátelství a závislost, podložené nejistou vazbou. Častý je strach z odloučení a opuštění, na známky nezájmu nebo odmítnutí reagují emoční nestabilitou, panikou, hněvem, sebepoškozováním či impulzivními činy. Pacienti s HPO často rozvíjejí nepřátelsky závislý vztah s partnerem, když partnera trestají a současně jej potřebují. Vazba ovlivňuje rychlost a kvalitu léčby HPO. U jedinců s jistou/bezpečnou vazbou dojde ke zlepšení rychleji než u jedinců s vazbou nejistou. Částečně to může být způsobeno i možností navázání jistějšího vztahu se samotným terapeutem. Terapie poskytovaná pacientům s HPO by měla brát v úvahu i typ vztahové vazby vyskytující se u pacienta, jelikož ta může být pro terapeuta návodem k určení správného přístupu k pacientovi.
Keywords: Child; dítě; Borderline Personality Disorder; Adult; interpersonální vztahy; Object Attachment; dospělí; lidé; Interpersonal Relations; Humans; duševně nemocní; připoutání k objektu; hraniční porucha osobnosti; Persons with Psychiatric Disorders