Inhalační technika a správné použití inhalátorů při léčbě asthma bronchiale a chronické obstrukční plicní nemoci II. - inhalátory s práškovou lékovou formou - Bárková, Veronika; Mazánková, Dana (Praktické lékárenství, 2022)
Článek se zabývá aspekty poskytování farmaceutické péče u pacientů s asthma bronchiale a chronickou obstrukční plicní nemocí, pro níž je pro farmaceuta klíčová znalost správné manipulace s inhalátorem a správná inhalační technika. Text sumarizuje registrované inhalátory na českém trhu s práškovou lékovou formou (inhalátory pevných částic), u každého inhalátoru shrnuje informace týkající se poučení pacienta o správném používání, představuje správný inhalační manévr a informace nutné k údržbě inhalátoru.
Keywords: inhalátory pevných částic; adherence pacienta; lidé; chronická obstrukční plicní nemoc; aplikace inhalační; Patient Compliance; Inhalation Spacers; inhalační nástavce; nebulizátory a vaporizátory; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; Administration, Inhalation; bronchiální astma; Nebulizers and Vaporizers; Asthma; Humans