Řešení méně známé lékové interakce u HIV pacienta v klinické praxi - Bauer, Lukáš; Gregorová, Jana (Praktické lékárenství, 2022)
Vyhodnocení lékových interakcí s navržením správného řešení může být v některých případech komplikované. Při interpretaci je nezbytné uvažovat nad interakcemi farmaceutickými, farmakodynamickými a farmakokinetickými. Je důležité správně posoudit potenciál léčiva interagovat nejen na metabolické úrovni, ale i na úrovni absorpce, distribuce a zejména eliminace. V článku jsou diskutovány základní interakce inhibitorů integrázy používaných u HIV pacientů. Na příkladu z klinické praxe je demonstrováno řešení takové interakce.
Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2; Drug Interactions; lidé; AIDS; mužské pohlaví; inhibitory HIV-integrasy; Male; metformin; HIV Integrase Inhibitors; lékové interakce; Acquired Immunodeficiency Syndrome; diabetes mellitus 2. typu; Young Adult; mladý dospělý; Metformin; Humans