Akutní stavy v primární pediatrické péči - Pešková, Šárka; Šibíková, Michaela; Jonáš, Jakub; David, Jan (Pediatrie pro praxi, 2022)
Ačkoli si všichni přejeme, abychom se s vážnými stavy v pediatrii setkávali co nejméně, musíme být na ně dobře připraveni. Nejdůležitějším aspektem je především včas rozpoznat vážně nemocné dítě, což někdy může činit v přeplněné čekárně praktického pediatra značné obtíže. Poté je samozřejmě nutná urgentní intervence, včetně podání správné medikace, a nakonec zajištění transportu na vhodné pracoviště. Níže předkládaný článek se věnuje rozpoznání vážně nemocného dítěte a základnímu managementu nejčastěji se vyskytujících akutních stavů v primární pediatrické péči.
Keywords: Anaphylaxis; Child; lidé; Dyspnea; Consciousness Disorders; hypoglykemie; dyspnoe; dítě; křeče u dětí; Emergencies; poruchy vědomí; anafylaxe; Spasms, Infantile; náhlé příhody; Hypoglycemia; Humans