Hypertrofie myokardu u novorozence z nepoznané gravidity - Burešová, Miroslava; Pavlíček, Jan; Rohanová, Magdalena (Pediatrie pro praxi, 2022)
Termín hypertrofie myokardu zahrnuje široké spektrum patologií. Většinou jde o významná onemocnění, která ovlivňují hemodynamiku a klinický stav dítěte. Existují ale i idiopatické nebo přechodné hypertrofie, které mají dobrou prognózu. Uvedená kazuistika demonstruje přechodnou hypertrofii myokardu u novorozence, pravděpodobně způsobenou předčasným uzávěrem tepenné dučeje vlivem užívání nesteroidních antiflogistik matkou ve třetím trimestru nepoznané gravidity. Autoři na této kazuistice představují širokou diferenciální diagnostiku hypertrofie myokardu v novorozeneckém a kojeneckém věku.
Keywords: Missed Diagnosis; nepoznaná diagnóza; Cardiomyopathies; nemoci novorozenců; lidé; kardiomyopatie; Infant, Newborn; Female; Hypertrophy; Pregnancy; těhotenství; novorozenec; hypertrofie; Infant, Newborn, Diseases; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; Humans