Zásady správné oxygenoterapie u kriticky nemocných - Bílská, Marcela; Škulec, Roman; Stadlerová, Barbora; Pařízek, Tomáš; Kalina, Michal; Černý, Vladimír; Astapenko, David (Urgentní medicína, 2021)
Kyslík je jedním z nejpoužívanějších léků v urgentní medicíně. Je proto potřeba znát indikace a kontraindikace jeho užití, stejně jako rizika vyplývající z jeho nesprávného podání. V následujícím článku shrnujeme zásady správné oxygenoterapie se zaměřením na pacienty v kritickém stavu. Zvláště cílíme na skupinu pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí, kde ohledně správné oxygenoterapie stále panují mýty.