Intradermální testy s vakcínou proti covid-19 Comirnaty: naše zkušenosti - Sobotková, Marta; Milota, Tomáš; Lašťovička, Jan; Smetanová, Jitka; Rataj, Michal; Šedivá, Anna (Alergie (Praha, Print), 2022)
Kožní testy jsou důležitou součástí alergologického vyšetření při podezření na alergii na vakcínu a její složky. U intradermálních testů s vakcínou Comirnaty byl popsán rozvoj oddálené kožní reakce, která by mohla být projevem úrovně buněčné antivirové imunity. Náš výzkum potvrdil rozvoj této reakce nejen u již dříve očkovaných jedinců, ale i u dobrovolníka, který dosud neprodělal infekci covid-19, ani nebyl očkován. Proto nepovažujeme intradermální testy s vakcínou Comirnaty za vhodné k vyšetření buněčné imunity ani pozdní přecitlivělosti na vakcínu.
Keywords: COVID-19 Vaccines; buněčná imunita; kožní manifestace; Skin Manifestations; intradermální testy; COVID-19; BNT162 Vaccine; Humans; Immunity, Cellular; vakcíny proti COVID-19; klinická studie jako téma; vakcína BNT162; lidé; Clinical Studies as Topic; Intradermal Tests