Etiopatogenéza detskej bronchiálnej astmy ako kľúč k detailnému pochopeniu komplexnej heterogenity ochorenia – 1. časť (fenotypy) - Kunč, Peter; Fábry, Jaroslav; Péčová, Renata; Ferenc, Peter; Jeseňák, Miloš (Alergie (Praha, Print), 2022)
Model bronchiálnej astmy v kontexte nových poznatkov sa vyznačuje značnou heterogenitou klinického priebehu, vyvolávajúcich príčin, terapeutickou odpoveďou a pridružených komorbidít. Čoraz väčšie úsilie je vynakladané k určeniu jednotlivých subtypov, pretože rozdielnosť definovaných patomorfologických zložiek procesu je príznačná pre celé spektrum ochorenia. Súbor variabilných patologických zápalových kaskád vytvára rozličnú mieru symptomatologickej manifestácie. Súhra mnohých faktorov od predominantných cytokínov zápalu, mikrobiómu bronchov, genetickej predispozície, až po vystavenia exogénnych nox v spleti vzájomných interakcií vytvára u každého pacienta charakteristické klinické vlastnosti ochorenia – fenotypy astmy. Aj najnovšia revízia odporúčaní GINA 2021 (Global Initiative for Asthma) poukazuje na potrebu čo najskoršej detailnej fenotypizácie astmy s cieľom adekvátneho výberu liečebnej stratégie na princípe precíznej, teda personalizovanej medicíny. Začlenením konkrétneho prípadu astmy do fenotypu na základe charakteristickej klinickej symptomatologickej prezentácie v časom slede nám môže pomôcť k predikcii závažnosti a terapeutickej responzivity ochorenia.
Keywords: Adolescent; Child; lidé; Phenotype; fenotyp; Disease Progression; progrese nemoci; dítě; bronchiální astma; mladiství; Asthma; Humans