Infekce kůže a sliznic varicella–zoster virem - Litvik, Radek (Bolest (Praha, Print), 2022)
Varicella-zoster virus je příčinou neštovic, primární infekce, a poté následuje po různě dlouhém období latence v senzorickém gangliu reaktivace viru za vzniku projevů herpes zoster. Článek se zabývá epidemiologií, patofyziologií, diagnostikou, léčbou a prevencí herpes zoster. Běžnou komplikací herpes zoster je vznik postherpetické neuralgie. Léčba herpes zoster se zaměřuje na podání virostatik a analgetik. Postherpetická neuralgie může být léčena lokálně nebo systémově podanými léčivy. Lokálně podaný lidokain a kapsaicin jsou účinné. Pro pacienty s intenzivnější bolestí se doporučuje systémově podat antikonvulziva gabapentin a pregabalin, tricyklická antidepresiva amitriptylin a nortriptylin a opioidní analgetika.
Keywords: Pain Management; Herpes Zoster; Varicella Zoster Virus Infection; postherpetická neuralgie; management bolesti; infekce virem varicella zoster; Humans; herpes zoster; lidé; Herpesvirus 3, Human; Acyclovir; virus varicella zoster; plané neštovice; Chickenpox; Neuralgia, Postherpetic; acyklovir