Gravidita v jizvě po císařském řezu - Hanáček, Jiří; Heřman, Hynek; Křepelka, Petr; Hašlík, Lubomír; Brandejsová, Anna; Krofta, Ladislav (Česká gynekologie, 2022)
Cíl: Shrnout současné poznatky o graviditě v jizvě po císařském řezu. Metodika: Literární přehled k danému tématu s použitím databáze PubMed. Výsledky: Gravidita v jizvě po císařském řezu je relativně novým typem mimoděložní gravidity, která v době narůstajícího počtu císařských řezů bude stále častějším problémem. Stále se jedná o relativně raritní záležitost, která se vyskytuje asi v 6 % případů. Diagnostika je založena především na ultrazvukovém vyšetření a je podstatná v časné fázi těhotenství. Patogeneze onemocnění je dána poruchou základní vrstvy endometria a může vést ke stavům, které označujeme jako placenta accreta spektrum. Řešení je zcela individualizované a závislé na hodnotách hCG, ultrazvukovém nálezu, vitalitě plodu, přání těhotné a zkušenostech daného gynekologa. Závěr: Jedná se zatím o raritní výskyt mimoděložní gravidity, ale s narůstajícím potenciálem. Řešení je zcela individuální založené na kvalitní a především včasné ultrazvukové diagnostice.
Keywords: Female; ultrasonografie; ženské pohlaví; mimoděložní těhotenství; resutura jizvy děložní; jizva; Pregnancy, Ectopic; lidé; vakuová extrakce porodnická; těhotenství; placenta accreta; Ultrasonography; Placenta Accreta; Cicatrix; gravidita v jizvě po císařském řezu; Methotrexate; Vacuum Extraction, Obstetrical; methotrexát; Pregnancy; Humans