Dabigatran u pacientov s diabetes mellitus a fibriláciou predsiení - Benko, Jakub; Mikušová, Veronika; Péč, Jozef Martin; Bolek, Tomáš; Samoš, Matej; Mokáň, Marián (Forum diabetologicum, 2022)
Diabetes mellitus je asociovaný s vyššou celkovou mortalitou i morbiditou pacientov zároveň trpiacich fibriláciou predsiení a srdcovým zlyhávaním. Jedným z faktorov je vyššie riziko náhlej cievnej mozgovej príhody a systémového embolizmu. Preto je dôsledné stanovenie rizika a následná účinná antikoagulačná liečba u týchto pacientov kľúčová. Za posledné desaťročie sa do popredia dostali priame perorálne antikoagulanciá, ktoré postupne vytláčajú z bežnej praxe warfarín. V našom článku sumarizujeme doterajšie informácie o použití dabigatranu špecificky u pacientov s diabetom. Zameriavame sa na najdôležitejšie charakteristiky tohto liečiva a zároveň zdôrazňujeme niektoré špecifiká v rámci ostatných liečiv zo skupiny nových antikoagulancií – antidotum idarucizumab, liekové interakcie a jeho použitie u pacientov s pokročilou chronickou chorobou obličiek.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Anticoagulants; cévní mozková příhoda; antikoagulancia; Dabigatran; diabetes mellitus; fibrilace síní; Diabetes Mellitus; lidé; tromboembolie; Thromboembolism; Atrial Fibrillation; lékové interakce; dabigatran; Stroke; Drug Interactions; klinická studie jako téma; Humans