Rivaroxaban u pacientov s diabetes mellitus a fibriláciou predsiení - Péčová, Monika; Benko, Jakub; Péč, Jozef Martin; Bolek, Tomáš; Sokol, Juraj; Samoš, Matej; Hajtmanová, Eva; Staško, Ján; Mokáň, Marián (Forum diabetologicum, 2022)
Prevalencia fibrilácie predsiení a diabetes mellitus je na vzostupe a tieto ochorenia sa často vyskytujú spoločne. Diabetes mellitus je nezávislý rizikový faktor ischemickej cievnej mozgovej príhody a systémovej embolizácie u pacientov s fibriláciou predsiení. Taktiež sa zdá, že pacienti s cievnou mozgovou príhodou na podklade fibrilácie predsiení a súčasným diabetes mellitus 2. typu majú horšie výsledky. Intenzívna aktivácia koagulačného systému, znížená fibrinolytická aktivita, zmeny vo funkcii krvných doštičiek a endotelu, sprevádzané zvýšenými hladinami antigénu tkanivového aktivátora plazminogénu a aktivitou faktora VIII, môžu slúžiť ako spojenie medzi diabetes mellitus a ischemickou cievnou mozgovou príhodou súvisiacou s fibriláciou predsiení. Dlhodobá antikoagulácia je indikovaná u väčšiny pacientov s diabetes mellitus a fibriláciou predsiení na prevenciu nežiaducich embolických príhod spojených s fibriláciou predsiení. Tento článok skúma aktuálnu literatúru týkajúcu sa používania rivaroxabanu u jedincov s diabetes mellitus a s fibriláciou predsiení.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Anticoagulants; cévní mozková příhoda; antikoagulancia; diabetes mellitus; fibrilace síní; Diabetes Mellitus; lidé; Rivaroxaban; Atrial Fibrillation; Stroke; rivaroxaban; klinická studie jako téma; Humans