Vliv kineziotejpování a kinezioterapie na dynamické parametry chůze u dětí s hyperpronačním syndromem - Honzíková, Lucie; Dlugošová, Denisa; Kočišová, Barbora; Janura, Miroslav; Zahutová, Eliška; Barot, Tomáš (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2022)
Cílem předkládané studie bylo zjistit účinek kineziotejpování a kinezioterapie na dynamické parametry chůze u dětí předškolního věku s hyperpronačním syndromem. Studie se účastnilo celkem 30 dětí (věk 5,4 ± 0,4 let) s oboustrannou valgozitou paty (9,5° ± 2,4°). Děti byly náhodně rozděleny do tří skupin: experimentální s kineziotejpováním, experimentální s kinezioterapií a kontrolní bez terapie. Dynamické parametry chůze byly hodnoceny prostřednictvím dynamického chodníku Rehawalk® (h/p/cosmos®, Německo) před terapií a po 3měsíční terapii. Významným snížením pronace v subtalárním kloubu u obou experimentálních skupin po terapii se oblast zadonoží stala stabilnější na úkor nižší schopnosti tlumení rázu, ovšem s lepšími podmínkami pro přenos zátěže a odraz. U skupiny s kineziotejpem byl odraz po terapii dynamičtější díky pevnější stabilizaci zadonoží. U skupiny s kinezioterapií došlo po terapii ke snížení nejen silového zatížení středonoží, ale také celkové doby zatížení této oblasti i oblasti předonoží. Kineziotejpování i kinezioterapie se mohou stát vhodnými metodami v terapii hyperpronačního syndromu u dětí předškolního věku.
Keywords: pata; valgozita paty; předškolní dítě; Weight-Bearing; Gait; Athletic Tape; tejpovací páska; zatížení muskuloskeletálního systému; lidé; Heel; Kinesiology, Applied; Humans; biomechanika; Foot Joints; Child, Preschool; Foot Deformities; hyperpronační syndrom; deformity nohy (od hlezna dolů); Forefoot, Human; chůze (způsob); přednoží člověka; klouby nohy (od hlezna dolů); Biomechanical Phenomena; kineziologie aplikovaná