Multiorgánová mastocytóza u kočky - Jelínek, František; Vozková, Daniela; Nováková, Dita (Veterinární lékař, 2022)
Pacientem byla kočka domácí, vykastrovaná samice, ve věku 10 roků, která několik týdnů trpěla inapetencí, opakovaným vomitem a snížením frekvence defekace. Pod dolním očním víčkem byl patrný útvar – nodulus. Klinicky byla zjištěna mírná bolestivost dutiny břišní a zvětšená slezina bez ložiskových změn. Cytologické vyšetření tenkojehlových bioptátů ze sleziny, kostní dřeně, mezenteri- ální mízní uzliny a útvaru pod očním víčkem prokázalo početné mastocyty nádorového charakteru. Kočka byla na přání majitele utracena. Pitva prokázala zvětšenou slezinu, početná drobná ložiska světlé barvy na játrech a hyperemii plic. Histologické vyšetření vzorku ze sleziny prokázalo zánik původní struktury a difuzní infiltraci mastocyty. V játrech byla početná ložiska nádorových mastocytů. V plicích a v ledvině byla patrná infiltrace intersticia mastocyty. Barvení toluidinovou modří prokázalo v nádorových buňkách velké množství metachromatických granul. Imunohistochemický průkaz c-kitu (markeru mastocytů) byl negativní. Případ jsme diagnostikovali jako multiorgánovou mastocytózu.
Keywords: výsledek terapie; Cytodiagnosis; Treatment Outcome; cytodiagnostika; Mastocytosis, Systemic; Histological Techniques; systémová mastocytóza; imunohistochemie; histologické techniky; Immunohistochemistry; kočky; Cats