Vzťah medzi silou dolných končatín a športovým výkonom na 50 m prsia - Odráška, Lukáš; Matúšov, Michal; Grznár, Ľuboš; Putala, Matúš (Studia Kinantropologia, 2015)
Cieľom našej práce bolo zistiť, či existuje vzťah medzi výkonom na 50 m prsia a jednotlivými silovými prejavmi dolných končatín na suchu a vo vode u výkonnostných plavcov. Našej štúdie sa dobrovoľne zúčastnilo dvanásť výkonnostných plavcov (22,41±3,87 rokov) z plaveckého klubu VŠK UK Bratislava. Prejav sily dolných končatín sme sledovali v testoch: šesť-rázové maximum v drepe, priemerný svalový výkon v excentrickej fáze pohybu počas 30 sekúnd v drepe, silový gradient za 200 m.s-1 , maximálnu izometrickú silu, priemerný svalový výkon pri plávaní prsiarskymi nohami v izokinetickom režime počas 30 sekúnd. Aktuálny výkon na 50 m prsia sme zisťovali pomocou zariadenia Omega. Vzťahy, medzi výkonom na 50 m prsia a silovým prejavom dolných končatín, boli preukázané pre šesť-rázové maximum v drepe (r = 0,79; p < 0,01); priemerný svalový výkon v excentrickej fáze pohybu počas 30 sekúnd v drepe (r = 0,62; p < 0,05); silový gradient za 200 m.s-1 (r = 0,66; p < 0,05); maximálnu izometrickú silu (r = 0,65, p < 0,05); priemerný svalový výkon pri plávaní prsiarskymi nohami v izokinetickom režime počas 30 sekúnd (r = 0,83; p < 0,01). Výsledky výskumu preukázali významný vzťah medzi silou dolných končatín a výkonom na 50 m prsia.
Keywords: sportovci; tělesná výkonnost; Research; výzkum; Humans; Physical Fitness; Athletes; Athletic Performance; plavání; lidé; studenti; Students; Oxygen Consumption; Swimming; spotřeba kyslíku; sportovní výkon