Glifloziny v léčbě srdečního selhání: aktuality a perspektivy - Dobiáš, Miloš; Kořínek, Josef (Farmakoterapeutická revue, 2022)
Glifloziny - inhibitory zpětného vstřebávání glukózy v proximálním tubulu, tj. inhibitory sodíko-glukózového kotransportéru 2 (sodium-glucose co-transporter 2, SGLT-2), ačkoli byly iniciálně vyvinuty jako antidiabetika, prokázaly v posledních třech letech svou účinnost v léčbě srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí (ejection fraction, EF) a nejnověji se ukazují být i důležitou terapeutickou možností u pacientů se zachovalou EF či mírně redukovanou EF. Jejich pozitivní účinky jsou popisovány jak u diabetiků, tak u nediabetiků. Přehledový článek se zabývá nejen výsledky recentních randomizovaných studií, ale také nastiňuje možné mechanismy pozitivního působení inhibitorů SGLT-2 u pacientů se srdečním selháním a jejich terapeutické perspektivy v budoucnu.