Súčasná problematika lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy a ich rizikové faktory - Bušová, Andrea; Dorko, Erik (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2021)
Cieľ: Cieľom tejto séroepidemiologickej štúdie bolo zistiť súčasnú prevalenciu protilátok proti Borrelia burgdorferi sensu lato (B. burgdorferi s. l.) a proti vírusu kliešťovej encefalitídy (TBEV) v populácii východného Slovenska a vyhodnotiť rizikové faktory spojené so séropozitivitou. Metódy: Vzorky séra s vyplnenými dotazníkmi, ktoré sa použili na analýzu rizikových faktorov, sme získali od 275 osôb (zdravé osoby s možnou pracovnou expozíciou kliešťom a častými voľnočasovými aktivitami v prírode a pacienti s rôznymi diagnózami). Vyšetrovaný súbor tvorilo 108 (39,3 %) mužov a 167 (60,7 %) žien. Séra sa testovali ELISA testom a immunoblotovým testom (IB). Počas analýzy sme pomocou logistickej regresie interpretovali asociáciu medzi vybranými premennými. Výsledky: Skríningový ELISA test na B. burgdorferi s. l. odhalil 18,2 % pozitívnych vzoriek na anti-B. burgdorferi s. l. IgG a immunoblot, ktorý sa vykonal pre pozitívne a hraničné vzorky IgG, bol pozitívny v 15,3 %. Pozitívne protilátky triedy IgM sa našli u 9,1 % skúmanej populácie. Zistili sme 0,4 % séropozitivitu IgG a 1,1 % pozitívnych protilátok IgM proti TBEV. Naše výsledky tiež potvrdili, že nasledujúce rizikové faktory, ako je bydlisko, časté vonkajšie aktivity a vlastníctvo zvierat sú významne spojené s vyššou prevalenciou špecifických protilátok. Záver: Výsledky vyššej séroprevalencie v sledovanom súbore potvrdzujú možnosť infekcie B. burgdorferi s. l. a TBEV u respondentov vystavených kontaktu s kliešťami.