Does three-dimensional preoperative planning improve accuracy of pedicle screw insertion? - Doğu, H; Öztürk, O; Can, H (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2022)
Cíl: Zhodnotit superioritu předoperačního trojrozměrného (3D) plánování pomocí CT nad dvojrozměrným (2D) plánováním z hlediska přesnosti umístění pedikulárních šroubů. Materiál a metody: Ve virtuálním prostředí umístili tři chirurgové osmi pacientům ve skupině 2D pedikulární šrouby do bederní páteře po konvenčním 2D plánování. Ve skupině 3D umístili pedikulární šrouby po 3D plánování na základě CT. Po virtuálních operacích byly zaznamenány úhly trajektorie, vzdálenost míst narušení pedikulární stěny a vzdálenost odchylek od místa vstupu šroubu. Výsledky: V 2D skupině pedikulární stěnu penetrovalo 69 šroubů (28,8 %) a v 3D skupině 37 šroubů (15,5 %). Porovnání těchto dvou skupin ukázalo významnou výhodu ve prospěch předoperačního 3D plánování (p = 0,003). V 2D skupině byl průměrný úhel trajektorie šroubu vypočítaný před operací 19,65 ± 6,35° a průměrný úhel vložených šroubů měřený po operaci byl 20,79 ± 5,95°. Ve skupině 3D byl průměrný úhel trajektorie šroubu vypočítaný předoperačně 20,18 ± 5,67° a průměrný úhel vloženého šroubu změřený pooperačně byl 20,07 ± 5,85°. V porovnání s předoperačním plánováním ve skupině 3D byly šrouby vloženy v podobné orientaci (p = 0,655), ale pooperačně nebylo možné ve skupině 2D podobné orientace dosáhnout u všech úrovní (p ≤ 0,001). Závěr: Předoperační 3D plánování zlepšuje přesnost tím, že pomáhá určit bod vstupu pedikulárního šroubu a jeho směr.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Surgery, Computer-Assisted; lidé; pedikulární šrouby; bederní obratle; Virtual Reality; chirurgie s pomocí počítače; Lumbar Vertebrae; zobrazování trojrozměrné; Imaging, Three-Dimensional; Pedicle Screws; virtuální realita; klinická studie jako téma; plánování operace; Humans