Profesní periferní neuropatie typu úžinových syndromů na horních končetinách (syndrom karpálního tunelu a syndrom kubitálního tunelu) a invalidita - Klečková, Andrea (Revizní a posudkové lékařství, 2022)
Práce se zabývá profesionálními periferními neuropatiemi typu úžinových syndromů na horních končetinách a posuzováním invalidity. Popisuje dosavadní poznatky o syndromu karpálního a kubitálního tunelu, jejich etiologii, klinický obraz, vyšetřovací metody a léčbu. Jsou též uvedena statistická data o počtu uznaných nemocí z povolání, o invaliditách a kazuistiky.
Keywords: úžinové syndromy; mužské pohlaví; Male; elektromyografie; Humans; Female; nemoci z povolání; Electromyography; lidé; Carpal Tunnel Syndrome; Disability Evaluation; Middle Aged; ženské pohlaví; lidé středního věku; syndrom karpálního tunelu; Cubital Tunnel Syndrome; syndrom kubitálního tunelu; posuzování pracovní neschopnosti; Occupational Diseases; Nerve Compression Syndromes; dospělí; Adult