Postavení funkční echokardiografie v diagnostice akutní oběhové deteriorace u novorozenců - Širc, Jan; Straňák, Zbyněk (Česko-slovenská neonatologie, 2022)
Ultrazvukové vyšetření srdce je dnes běžnou praxí na novorozeneckých odděleních. Indikací k vyšetření je klinické podezření na strukturální nebo funkční abnormality srdce, avšak stále častěji je to důležitý nástroj v diferenciálně-diagnostických postupech u kriticky nemocného novorozence. Vyšetření na většině pracovišť provádí neonatolog, často bez odborné kvalifikace a dostatečného tréninku. Důvodem je absence systematické přípravy v České republice. V posledních letech se vzdělávání a trénink echokardiografie v neonatologii vyvíjí dvěma směry. Prvním je superspecializace v rámci neonatologie s komplexním porozuměním hemodynamiky, smyslem druhého směru je rozvoj základních ultrazvukových dovedností potřebných ke klinickému rozhodování u většiny neonatologů. Primárním cílem této publikace je seznámit lékaře neonatology se základními pravidly echokardiografie, popsat základní projekční roviny, jak je zobrazit a popis anatomických struktur.
Keywords: Point-of-Care Systems; echokardiografie; Echocardiography; vyšetření u lůžka; Heart; srdce; lidé; Infant, Newborn; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; novorozenec; diagnostické techniky kardiovaskulární; Humans