Aktuální možnosti léčby karcinomu pankreatu v roce 2022 - Němeček, Radim (Remedia, 2022)
Karcinom pankreatu je nádorové onemocnění s velmi špatnou prognózou, které představuje třetí nejčastější příčinu úmrtí na zhoubný nádor ve vyspělých zemích a jehož incidence a mortalita dle predikcí nadále významným způsobem porostou. Téměř 80 % pacientů je diagnostikováno s pokročilým neresekabilním onemocněním, a je tudíž odkázáno na paliativní protinádorovou léčbu s limitovanou účinností. V případě 10–20 % nemocných, kteří úspěšně absolvovali radikální resekci lokalizovaného onemocnění a následnou adjuvantní chemoterapii, však u naprosté většiny dojde k relapsu onemocnění do 2–3 let od operace. Příčiny lze hledat v pozdním stanovení diagnózy v důsledku dlouhého klinicky asymptomatického průběhu, v komplikované anatomické lokalizaci, ve výrazné nádorové heterogenitě znesnadňující testování nových léčiv a v neposlední řadě i v přítomnosti denzního nádorového stromatu omezujícího přístup cytostatik i cílených léčiv do nádorové tkáně. V tomto sdělení uvádíme souhrn aktuálních možností diagnostiky a léčby lokalizovaných i pokročilých forem karcinomu pankreatu včetně možností molekulární diagnostiky a cílené léčby podskupin.
Keywords: Pancreatectomy; pankreatektomie; nádory slinivky břišní; adjuvantní radioterapie; irinotekan; Humans; fluoruracil; Radiotherapy, Adjuvant; Leucovorin; Molecular Targeted Therapy; klinická studie jako téma; Chemotherapy, Adjuvant; Clinical Studies as Topic; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; lidé; leukovorin; pankreatoduodenektomie; oxaliplatin; adjuvantní chemoterapie; Pancreatic Neoplasms; Irinotecan; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; cílená molekulární terapie; Fluorouracil; Pancreaticoduodenectomy; Oxaliplatin