The effect of Aronia melanocarpa extract on the phospholipid composition of the rat myocardium during stress - Shvets, Volodymyr; Maslak, Hanna; Davydov, Vadim; Berest, Halyna; Nosulenko, Inna (Česká a slovenská farmacie, 2022)
Výzkum byl proveden na 80 samcích potkanů linie Wistar. Byla použita zvířata dvou věkových skupin: dospělí (10–12 měsíců) a staří (22–25 měsíců). Získaná data ukazují, že rozvoj imobilizačního stresu u dospělých a starých potkanů je doprovázen tvorbou charakteristického komplexu změn ve fosfolipidovém složení myokardu. Intraperitoneální injekce extraktu z temnoplodce černoplodého (Aronia melanocarpa) v dávce 0,2 g/kg 60 minut před imobilizací má omezenou modulaci stresu složení fosfolipidů myokardu u starých zvířat. Extrakt z Aronia melanocarpa tak zvyšuje odolnost myokardu vůči negativnímu účinku stresu.
Keywords: Plant Extracts; rostlinné extrakty; Aging; imobilizace; Animals; fosfolipidy; Photinia; zvířata; Immobilization; Rats, Wistar; modely nemocí na zvířatech; myokard; Myocardium; Phospholipids; stárnutí; potkani Wistar; Disease Models, Animal