Metastatický karcinom ledviny: minulost a současnost - Novotný, Jan (Praktický lékař, 2022)
Adenokarcinom ledviny patří mezi nádorové diagnózy, u nichž v posledních letech došlo k takovému průlomu v léčbě, že i v případě rozvoje metastatického onemocnění jsme schopni novými léky zajistit u velkého podílu pacientů dlouhodobé přežití. Mezi tyto pokrokové léky patří imunoterapeutika (nivolumab, pembrolizumab, ipilimumab, avelumab, atezolizumab), která podáváme samostatně nebo v kombinaci s cílenými léky (s bevacizumabem, axitinibem). Silné i slabé stránky těchto studií jsou v článku podrobně diskutovány.
Keywords: Kidney Neoplasms; metastázy nádorů; nádory ledvin; cílená molekulární terapie; lidé; Immunotherapy; Neoplasm Metastasis; imunoterapie; Molecular Targeted Therapy; Humans