Ultrazvukové vyšetření srdce v rámci medicíny prvního kontaktu - Grenar, Petr; Mědílek, Karel; Nový, Jiří; Horáček, Jan; Kupsa, Tomáš; Skořepa, Pavel; Jakl, Martin (Vojenské zdravotnické listy, 2022)
Použití sonografie ošetřujícím zdravotníkem v rámci medicíny prvního kontaktu představuje trend rostoucí přímo úměrně s technickým rozvojem, dostupností a kompaktností zobrazovacích přístrojů. Emergentní echokardiografie je reproducibilní metodou průkazně přinášející důležité klinické informace do procesu prvotního vyšetření akutních kardiovaskulárních onemocnění. Jako stěžejní bod při zavádění emergentní echokardiografie prováděné lékaři bez kardiologické atestace vnímáme otázku standardizace vyšetření, systematičnost vzdělávání a stanovení kompetencí. Následující sdělení přináší přehled trendů cíleného ultrazvukového vyšetření srdce a informuje o probíhajícím vzdělávacím programu ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.
Keywords: urgentní zdravotnické služby; echokardiografie; Heart; srdce; lidé; Ultrasonography; ultrasonografie; Echocardiography; Emergency Medical Services; Humans