Nutriční péče o bariatrické pacienty - Sadílková, Aneta; Čmerdová, Kristýna (Časopis lékařů českých, 2022)
Nutriční terapeut je nedílnou součástí multidisciplinárního týmu bariatrické a metabolické chirurgie. Nutriční intervence se zahajuje již v období přípravy na bariatrický zákrok a zaměřuje se na úpravu dosavadních stravovacích zvyklostí pacienta, redukci hmotnosti a pochopení principů pooperačního stravování. V prvních týdnech po operaci zajišťuje nutriční intervence optimální výživu v rámci specifického dietního režimu. Nutriční péče má však v pravidelných intervalech pokračovat i dlouhodobě po zákroku. Zahrnuje kontrolu vhodné skladby jídelníčku, dodržování velikosti porcí a dostatečného pitného režimu, ale také doporučení suplementace, to vše v souvislosti s vývojem tělesné hmotnosti, tělesné skladby a laboratorních výsledků.
Keywords: předoperační péče; Nutrition Therapy; Obesity; Feeding Behavior; obezita; Postoperative Care; lidé; Bariatric Surgery; stravovací zvyklosti; pooperační péče; Humans; nutriční terapie; Preoperative Care; bariatrická chirurgie