Snášenlivost léčby nintedanibem při zavedené imunosupresivní léčbě - Šterclová, Martina (Farmakoterapie, 2022)
Účinnost nintedanibu na zpomalení poklesu plicních funkcí u pacientů s progredujícím fibrotizujícím (PF) fenotypem intersticiálního plicního procesu (IPP) byla ověřena klinickou studií INBUILD, jejíž výsledky byly publikovány v roce 2019. Zatímco v této studii bylo souběžné použití nintedanibu a imunosupresiv omezeno, v klinické praxi před rozhodnutím, zda nintedanibem imunosupresi nahradit, nebo jej ke stávající léčbě přidat, stojíme poměrně často. Zatím nebylo publikováno mnoho prací zabývajících se snášenlivostí kombinované imunosupresivní a antifibrotické léčby. Sdělení přináší přehled zkušeností s kombinovanou imunosupresivní a antifibrotickou léčbou u šesti nemocných, s dobrou snášenlivostí léčby.
Keywords: Mycophenolic Acid; dospělí; náhrada léků; Cyclophosphamide; kombinovaná farmakoterapie; cyklofosfamid; transplantace plic; azathioprin; Tomography, X-Ray Computed; Immunosuppression Therapy; nemoci z povolání; nemoci pojiva; Humans; Drug Therapy, Combination; Prednisone; lidé středního věku; Waiting Lists; pirfenidon; Middle Aged; Antineoplastic Agents; Alveolitis, Extrinsic Allergic; seznamy čekatelů; Lung Transplantation; protinádorové látky; Connective Tissue Diseases; Drug Substitution; Protein Kinase Inhibitors; nintedanib; prednison; Adult; inhibitory proteinkinas; Disease Progression; výsledek terapie; intersticiální plicní nemoci; imunosupresivní léčba; hypersenzitivní pneumonitida; Azathioprine; kyselina mykofenolová; Treatment Outcome; Lung Diseases, Interstitial; lidé; počítačová rentgenová tomografie; Occupational Diseases; progrese nemoci