Trojkombinační léčba hypertenze a dyslipidemie u pacientů s diabetem aneb tři mouchy jednou ranou - Edelsberger, Tomáš (Farmakoterapie, 2022)
Pacienti s diabetes mellitus jsou zvýšeně ohroženi výskytem kardiovaskulárních onemocnění, proto je u nich, vedle těsné kontroly glykemie, nutné usilovat o dosažení optimálních hodnot krevního tlaku a krevních lipidů, jak jsou uvedeny v doporučeních Evropské asociace pro studium diabetu a Evropské kardiologické společnosti. Dosažení ideálních výsledků může bránit nedostatečná adherence pacientů k medikaci, proto je výhodné využívání fixních kombinací. V České republice je již déle k dispozici fixní trojkombinace amlodipinu, perindoprilu a atorvastatinu, která umožňuje zároveň řešit hypertenzi, dyslipidemii i adherenci pacientů.
Keywords: Humans; klinická studie jako téma; kardiovaskulární nemoci; Hypertension; Risk; Comorbidity; riziko; Blood Pressure; Cardiovascular Diseases; komorbidita; fixní kombinace léků; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Drug Combinations; diabetes mellitus; statiny; krevní tlak; výsledek terapie; Dyslipidemias; Treatment Outcome; Diabetes Mellitus; adherence k farmakoterapii; dyslipidemie; hypertenze; LDL-cholesterol; lidé; Medication Adherence; Cholesterol, LDL; Clinical Studies as Topic