Sugammadex – účinný pomocník, nebo ekonomický nepřítel ve světle doporučených postupů? - Vymazal, Tomáš (Farmakoterapie, 2022)
Svalová relaxancia se používají při téměř dvou třetinách anestezií. V případě jejich použití je důležitá následná důsledná reverze nervosvalové blokády, neboť pooperační reziduální kurarizace zvyšuje pooperační morbiditu. K reverzi svalové blokády lze využít sugammadex, který se vyznačuje velmi dobrou účinností a výhodným bezpečnostním profilem; největší přínos z jeho použití byl dokumentován u nemocných ve věku > 65 let, se skóre ASA ≥ III či s indexem tělesné hmotnosti > 35 a u pacientů podstupujících laparoskopický výkon. Podání sugammadexu brání vzniku pooperačních komplikací, zvyšuje bezpečnost pro pacienta a v současné době lze sugammadex považovat za standard, jehož využití by mělo být zvažováno u výrazně většího spektra pacientů, než tomu bylo dosud.
Keywords: statistika jako téma; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; nervosvalové látky; Anesthesia; lidé; anestezie; nervosvalová blokáda; Sugammadex; Neuromuscular Blockade; Practice Guidelines as Topic; Statistics as Topic; Humans; Neuromuscular Agents; sugammadex