Léčba hypertenze u pacientů s komorbiditami - Jelínek, Libor; Václavík, Jan (Farmakoterapie, 2022)
Arteriální hypertenze je jako nejčastější kardiovaskulární onemocnění často spojená s řadou dalších komorbidit, jako jsou ischemická choroba srdeční, srdeční selhání či diabetes mellitus, a to zejména u starších pacientů. Dle doporučených postupů Evropské kardiologické společnosti pro diagnostiku a léčbu arteriální hypertenze z roku 2018 jsou základními antihypertenzivy inhibitory ACE, sartany, blokátory kalciového kanálu, diuretika (thiazidová a thiazidům podobná) a β-blokátory. Při výběru vhodné léčby je důležité zvážit výhody a nevýhody jednotlivých lékových skupin v závislosti na konkrétních komorbiditách jednotlivých pacientů tak, aby bylo maximálně sníženo kardiovaskulární riziko; zároveň by měla být na základě komorbidit a věku pacientů určena i cílová hodnota krevního tlaku.
Keywords: diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; Comorbidity; antihypertenziva; hypertenze; srdeční selhání; Heart Disease Risk Factors; klinická studie jako téma; Hypertension; Myocardial Ischemia; Clinical Studies as Topic; komorbidita; lidé; krevní tlak; Humans; Heart Failure; Antihypertensive Agents; Blood Pressure; ischemická choroba srdeční; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob