Terapie Covid-19 ve světle aktuálních mezioborových doporučení (data k únoru 2022) - Vymazal, Tomáš (Farmakoterapie, 2022)
V terapii pacientů s COVID-19 se v současné době uplatňují tři hlavní léčebné přístupy – imunomodulační te- rapie kortikosteroidy (dexamethason) a blokátory interleu- kinů (tocilizumab, anakinra, baricitinib), která je zaměřená proti nadměrné imunitní odpovědi a tzv. cytokinové bouři, a dále pak léčba monoklonálními protilátkami (bamlanivi- mab, etesevimab, kasirivimab, imdevimab, regdanvimab) a antivirotiky (remdesivir, molnupiravir, nirmatrelvir), která je zaměřená proti samotnému viru (zabránění vstupu viru do buněk, zabránění replikaci). Cílem těchto léčiv je snížení rizika progrese do závažné formy onemocnění s potřebou hospitalizace, a tedy snížení morbidity a mortality pacientů s COVID-19. Podmínky a doporučení pro podání imunomo- dulátorů, monoklonálních protilátek a antivirotik jsou spe- cifikovány ve stanoviscích ČLS JEP.
Keywords: imunomodulace; Humans; imunomodulační látky; COVID-19 Drug Treatment; monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal; farmakoterapie COVID-19; Antiviral Agents; antivirové látky; Immunomodulation; výsledek terapie; COVID-19; lidé; Treatment Outcome; Immunomodulating Agents