Radioterapie v léčbě sialorei u pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou - Sláviková, Miroslava; Hynková, Ludmila; Šlampa, Pavel; Slámová, Regina; Slávik, Marek; Sláma, Ondřej (Paliativní medicína, 2022)
Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je neurodegenerativní onemocnění s progresivní ztrátou mozkových a míšních motoneuronů s postupnou generalizací. Léčba je převážně symptomatická s významným zapojením paliativní medicíny. Subjektivně obtěžující sialorea je způsobena narušením mechanismu polykání. V symptomatické léčbě se uplatňuje i terapeutické ozáření slinných žláz. Práce popisuje tři kazuistiky s využitím radioterapie v léčbě hypersalivace. Radioterapie může přispět ke zvýšení kvality života pacientů i jejich rodin.
Keywords: Sialorrhea; slinné žlázy; amyotrofická laterální skleróza; Radiotherapy; lidé; Palliative Care; radioterapie; sialorea; Humans; Amyotrophic Lateral Sclerosis; paliativní péče; Salivary Glands