Biochemické analyty séra, COVID-19 a harmonizace - Friedecký, Bedřich; Kratochvíla, Josef (Klinická biochemie a metabolismus, 2022)
Řada analytů krevního séra vykazuje v průběhu COVID-19 změny, dovolující predikci průběhu a závažnosti choroby Jde zejména o ALT, LD, kreatinin a eGFR, prokalcitonin, albumin, kardiální markery a lipidy. Nový přístup k harmonizaci laboratorních výsledků je transformován do podoby nové Směrnice pro in vitro diagnostika IVDR 746. Teoretickými podklady jsou normy ISO 17511:2020 a ISO 21151:2020. Cílem sdělení je zhodnotit stav harmonizace u biochemických analytů, schopných monitorovat průběh a závažnost průběhu COVID-19. Je konfrontovaný reálný stav harmonizace se stavem ideálním, který má být v duchu IVDR 746 v krátké době dosažen. Problémy nedostatku úrovně harmonizace jsou nalézány v různé míře prakticky u všech jmenovaných analytů.
Keywords: Humans; stupeň závažnosti nemoci; Serologic Tests; lidé; COVID-19; Severity of Illness Index; sérologické testy