Biologické variability. Pojmy a literatura doporučená k edukaci - Friedecký, Bedřich (Klinická biochemie a metabolismus, 2022)
Práce stručně shrnuje výsledky studií pracovní skupiny EFLM o biologických variabilitách - EuBIVAS. Jsou popsány metody výpočtu intra a inter individuálních variabilit. Předmětem sdělení jsou dále aplikace biologických variabilit pro stanovení kritérií analytické kvality (kalkulace hodnot APS a nejistot měření) a pro stanovení hodnot významnosti změn dvou následných měření (RCV) jako kritéria schopnosti monitorovat průběh terapie u pacientů. Je popsána databáze EFLM biologických variabilit a trendy použití výsledků měření klinických laboratoří k personalizaci a individualizaci jejich interpretací (individuální referenční intervaly, přístupy machine learning).
Keywords: Reference Values; biologická variabilita; Observer Variation; Clinical Laboratory Techniques; lidé; reprodukovatelnost výsledků; klinické laboratorní techniky; odchylka pozorovatele; biologická variabilita populace; Reproducibility of Results; referenční hodnoty; Humans; Biological Variation, Population