Národní psychedelický výzkum 2019-2021 - Kočárová, Rita; Kňažek, Filip; Bláhová, Barbora; Plevková, Michaela; Postránecká, Zuzana; Klobušníková, Katarína; Chomynová, Pavla (Zaostřeno, 2021)
Tato publikace shrnuje výsledky projektu Národní psychedelický výzkum realizovaného Národním ústavem duševního zdraví v letech 2019–2021, jež se zabýval fenoménem užívání psychedelik v České republice. Mezi hlavní zkoumané oblasti patřily: základní vymezení problematiky, současný výzkum, služby v ČR, prevalence užívání, sociodemografie uživatelů, vzorce užívání, dopady na zdraví, využití v péči o duševní zdraví, rizika spojená s užíváním psychedelik, legislativa a služby. Na závěr byla na základě výsledků projektu formulována doporučení pro oblast služeb a politiky v oblasti závislostí v České republice. Tato publikace obsahuje hlavní výzkumná zjištění, výsledky v celém rozsahu budou publikovány v podrobné výzkumné zprávě
Keywords: dospělí; Helping Behavior; průzkumy a dotazníky; Hallucinogens; pomáhající chování; Female; Prevalence; návykové chování; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; Surveys and Questionnaires; Adolescent; halucinogeny; lidé; Behavior, Addictive; prevalence; Male; Aged; Czech Republic; Young Adult; Česká republika; lidé středního věku; sociální práce; kontrola léčiv a omamných látek; mužské pohlaví; senioři; Middle Aged; mladiství; Drug and Narcotic Control; Social Work; Humans