Hodnocení bolestivosti transperineální biopsie prostaty v lokální anestezii - Stejskal, Jiří; Adamcová, Vanda; Zachoval, Roman (Česká urologie, 2022)
Stejskal J, Adamcová V, Zachoval R. Hodnocení bolestivosti transperineální biopsie prostaty v lokální anestezii. Cíl: Cílem práce je zhodnotit bolestivost transperineální biopsie prostaty (TPBxP) v lokální anestezii (LA) pomocí subjektivního hodnocení pacientů podstupujících výkon. Metody: Soubor obsahuje 55 pacientů, kteří podstoupili TPBxP v LA. Ve 26 případech se jednalo o první biopsii a ve 29 případech o opakovanou biopsii. V průměru bylo odebíráno 15 vzorků na pacienta (12-18). LA byla provedena pomocí 50 ml 1% mezokainu, premedikace perorálními či intravenózními analgetiky nebyla v našem souboru použita. Pacienti hodnotili bolestivost výkonu na škále od 1 (žádná bolest) do 10 (maximální představitelná bolest), separovaně pro aplikaci LA a odběr transperineálních bioptických vzorků. Získaná data byla korelována s věkem pacientů, velikostí prostaty, počtem odebíraných vzorků a hodnotou PSA. Výsledky: Průměrný věk pacientů byl 66,85 let (54-78). Průměrné PSA bylo 10,11 ng/ml (0,66-53,6). Průměrná velikost prostaty byla 46 ml (17-126). Průměrná bolestivost aplikace LA byla 2,04 (1-7, medián 2) a průměrná bolestivost vlastní biopsie byla 4,05 (1-7, medián 4). Z hodnocených korelací jsou významné pouze vyšší pozitivní korelace bolestivosti aplikace LA a bolestivosti odběru biopsií. Dále potom negativní korelace mezi věkem pacienta a jím udávanou bolestivostí. Závěr: TPBxP v LA je pacienty dobře tolerována. Vlastní biopsie je dle pacientů bolestivější než aplikace LA. Starší pacienti snáší výkon v LA lépe. Počet odebraných vzorků, velikost prostaty a hodnota PSA nemají na bolestivost výkonu vliv.
Keywords: Middle Aged; nádory prostaty; lidé; Biopsy; měření bolesti; transperineální biopsie prostaty; Humans; klinická studie jako téma; Aged; senioři; Male; mužské pohlaví; Prostatic Neoplasms; Pain Measurement; biopsie; lidé středního věku; Clinical Studies as Topic