Substituční uretroplastika zadní penilní a bulbární uretry štěpem z bukální sliznice - Ürge, Tomáš; Dolejšová, Olga; Kouba, Jiří; Hora, Milan (Česká urologie, 2022)
Ürge T, Dolejšová O, Kouba J, Hora M. Substituční uretroplastika zadní penilní a bulbární uretry štěpem z bukální sliznice. Úvod: Využití štěpu z bukální sliznice jsme začali používat v listopadu 2019 jako řešení recidivující striktury uretry mimo oblast anastomózy u pacientů po laparoskopické radikální prostatektomii (LRP) a následně jsme ji provedli též u striktur z jiných příčin. Soubor: Soubor čítá 14 mužů ve věku 66,7 ± 6,8 let, kteří měli recidivující strikturu zadní penilní až bulbární uretry Jordan D délky 18-73 mm (průměr 25 mm) dle uretrografie. Příčinou striktury byla instrumentace v uretře u 11/14 (78 %) nemocných. U jednoho nemocného byla příčinou alergická reakce na materiál katétru, další byl po chlamydiové uretritidě a poslední měl traumatickou strikturu po pádu a tupém poranění perinea před více než 10 lety. Materiál a metody: Peroperační délka striktury (potřebná délka štěpu) byla cca 25-140 mm, průměrně 50 mm. Délka výkonu byla 163 ± 29 minut. Pacienti byli propuštěni 3.-5. pooperační den. Pooperační komplikace jsme zaznamenali pouze u jednoho nemocného. Jednalo se o píštěl v penoskrotálním úhlu, která se zhojila po založení epicystostomie a následná striktura uretry v místě píštěle Jordan B byla řešena endoskopickou incizí a následně pravidelnou autodilací. Výsledky: Pacienti jsou sledováni 5-28 měsíců od výkonu, močí bez reziduí, Qmax na UFM je průměrně 14 ± 4 ml/s (Qprům 10 ± 3 ml/s). Výkon všichni hodnotí kladně, nikdo nebyl akutně ošetřen pro infekci močových cest či retenci močovou. Čtyři nemocní (dříve po LRP) mají stresovou inkontinenci I.-II. stupně. Závěr: Závěrem lze říci, že uretroplastika s využitím štěpu z bukální sliznice je možností, jak řešit strikturu uretry u nemocných s těžkou spongiofibrózou. Publikované výsledky jsou povzbudivé, jsme si však vědomi limitů práce, které jsou dané zatím krátkou dobou sledování.
Keywords: zákroky plastické chirurgie; lidé; uretra; Urethra; Plastic Surgery Procedures; Urethral Stricture; retrospektivní studie; Humans; Aged; senioři; ústní sliznice; mužské pohlaví; Male; Mouth Mucosa; Middle Aged; Retrospective Studies; lidé středního věku; striktura uretry