Neuroaktívne steroidy - nové možnosti v liečbe popôrodnej depresie - Žigová, Lucia; Massarová, Petra; Vranecová, Katarína; Hrubá, Orsolya; Samáková, Adriana; Gažová, Andrea (Česká a slovenská farmacie, 2022)
Tehotenstvo a popôrodné obdobie sa spája s náročnými fyzickými a psychickými zmenami, ktoré neraz vedú k rozvoju psychických porúch. Depresia je diagnostikovaná u viac ako jednej zo šiestich žien po pôrode. Prevalencia popôrodnej depresie však môže byť oveľa vyššia, pretože mnohé prípady ochorenia ostávajú nediagnostikované. V prípade ťažkých foriem depresie sa pacientka nastavuje na farmakologickú liečbu, pričom najčastejšie sa u tejto diagnózy využíva sertralín. Novým liečivom používaným v terapii popôrodnej depresie je brexanolón, ktorý bol registrovaný FDA v roku 2019. Jeho výhodou oproti konvenčnej liečbe je rýchly nástup účinku. Štruktúra brexanolónu predstavuje neuroaktívny steroid – allopregnanolón, ktorý pôsobí agonisticky na δ-podjednotku GABA-A receptora a zlepšuje symptómy popôrodnej depresie. Okrem registrovaného brexanolónu sa v 3. fáze klinického skúšania nachádza aj ďalšie steroidné liečivo zuranolón v perorálnej liekovej forme. Iný syntetický analóg neuroaktívneho allopregnanolónu, známy ako ganaxolón, v druhej fáze klinického skúšania nepreukázal výrazné zlepšenie depresívnych symptómov oproti placebu. Napriek tomu má veľký terapeutický potenciál v liečbe rôznych typov epilepsie.
Keywords: ganaxolón; Neurosteroids; Depression, Postpartum; poporodní období; lidé; pregnanolon; brexanolón; zuranolón; pregnany; neurosteroidy; poporodní deprese; ženské pohlaví; Postpartum Period; Pregnanes; Humans; Pregnanolone; Female