Hypolipidemická léčba - zaostřeno na fixní kombinace - Tůmová, Eva (Farmakoterapeutická revue, 2022)
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále vedoucí příčinou mortality a morbidity v rozvinutých zemích. Jakkoli od devadesátých let minulého století pozorujeme výraznou regresi jejich incidence, v posledních letech zaznamenáváme naopak mírný narůst daný několika faktory. Ze strany pacientů jde především o nárůst obézních jedinců v populaci a stále vysoký podíl kuřáků. Bohužel existují i nedostatky na straně ošetřujících lékařů, jejichž podaná léčba stále není natolik intenzivní, aby jí bylo dosaženo u pacientů doporučených cílových hodnot. Dlouhodobě indikujeme nižší dávky hypolipidemik a nevyužíváme možnosti kombinační léčby. Na druhou stranu nejsou výjimkou situace, kdy i přes naše významné léčebné úsilí klesá u pacientů s polypragmazií celkem pochopitelně adherence k terapii. Léčba fixní kombinací se v tomto kontextu ukazuje jako ideální.
Keywords: rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; statiny; Hypolipidemic Agents; ezetimib; Fenofibrate; Ezetimibe, Simvastatin Drug Combination; hypolipidemika; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Treatment Outcome; Dyslipidemias; Ezetimibe; kombinovaná farmakoterapie; LDL-cholesterol; Drug Combinations; kombinace léků ezetimib a simvastatin; Medication Adherence; Cholesterol, LDL; Clinical Studies as Topic; dyslipidemie; fenofibrát; Drug Therapy, Combination; adherence k farmakoterapii; klinická studie jako téma; fixní kombinace léků; výsledek terapie; Heart Disease Risk Factors; lidé; Humans