Self-reported health problems and patients ́ preferences for non-pharmacological interventions in rheumatoid arthritis - Husivargová, Alexandra; Sulkers, Esther; Macejová, Želmíra; Kotradyová, Zuzana; Breznoščáková, Dagmar; Sanderman, Robbert; Fleer, Joke; Rajničová, Iveta (Česká a slovenská psychiatrie, 2022)
Cieľ: Výskumy poukazujú na potencionálny pozitívny vplyv nefarmakologických intervencií (NPI), ako je fyzioterapia a kognitívno-behaviorálna terapia (CBT) , na zdravotné výsledky u pacientov s chronickým ochorením. Aby sa uľahčila implementácia NPI založených na dôkazoch, prvým krokom je porozumieť širšiemu zdravotnému kontextu pacientov a ich preferencií ohľadom manažovania ochorenia. Cieľom tejto štúdie bolo preskúmať seba-reportované zdravotné problémy (SRHP) a záujem o NPI u pacientov s reumatoidnou artritídou (RA) podstupujúcich biologickú liečbu. Materiál a metódy: Výskumný súbor pozostával z 183 pacientov s RA (80,9 % žien; priemerný vek 55,6 ? 13,5 roka) z reumatologickej ambulancie v Košiciach na Slovensku. Otvorené otázky o SRHP a preferencie pre NPI, spolu so sociodemografickými (vek, pohlavie, vzdelanie, zamestnanie a bydlisko) a environmentálnymi charakteristikami (internetové pripojenie v domácnosti, vzdialenosť bydliska od nemocnice a doprovod do nemocnice) boli zozbierané prostredníctvom telefonického rozhovoru. Klinické charakteristiky pacientov (HAQ-DI, DAS28, dĺžka ochorenia a biologickej liečby) boli získané zo zdravotných záznamov. Výsledky: Fyzické zdravotné problémy uvádzalo 63,9 % pacientov a kombinované fyzické a mentálne problémy uvádzalo ďalších 33,3 %. Pacienti s viacerými SRHP (χ2 = 9,091, p < 0,01) a používatelia internetu (x2 = 14,380, p < 0,001) mali väčšiu pravdepodobnosť záujmu o NPI. Nenašli sme žiadne významné asociácie medzi preferenciou pre určitý typ NPI a sociodemografickými, klinickými, či environmentálnymi charakteristikami. Záver: Prevažná väčšina pacientov s RA bola otvorená NPI ako novému druhu doplnkovej liečby. Naše výsledky by mohli byť prínosom pre klinickú prax, nakoľko môžu napomôcť pri prispôsobovaní intervencií na základe najdôležitejších SRHP pacientov.
Keywords: kognitivně behaviorální terapie; Advance Directives; Diagnostic Self Evaluation; lidé; pacientova přání ohledně budoucí terapie; průzkumy a dotazníky; mužské pohlaví; Female; Arthritis, Rheumatoid; Male; Physical Therapy Modalities; revmatoidní artritida; techniky fyzikální terapie; diagnostické sebehodnocení; Surveys and Questionnaires; ženské pohlaví; Cognitive Behavioral Therapy; Humans