Sociálne siete, subjektívny pocit psychickej pohody a depresívne príznaky - Nemček, Adam (Psychiatrie (Praha, Print), 2022)
Sociálne siete sa stali neoddeliteľnou súčasťou života našej spoločnosti. Prostredie sociálnych sietí zahlcujú obsahom vo významnej miere ľudia s narcistickými osobnostnými rysmi, čo vedie k pokrivenému obrazu skutočnosti. aj z tohto dôvodu sa sociálne siete stávajú významným psychosociálnym faktorom v patogenéze a priebehu afektívnych porúch. Prínos prác skúmajúcich dopad používania sociálnych sietí na duševné zdravie spočíva hlavne v objasnení mechanizmov a faktorov, ktoré vedú k ovplyvneniu pocitu psychickej pohody a depresívnych príznakov. Za hlavné mechanizmy sa považujú mechanizmus rozšírenia spoločenského kapitálu a mechanizmus spoločenského porovnávania, v poslednej dobe sa do popredia pri skúmaní sociálnych sietí dostáva aj takzvaný strach z premeškania (fear of missing out), ktorý je sám o sebe rizikovým faktorom pre problematické užívanie sociálnych sietí a taktiež pasívne používanie sociálnych sietí. Medzi kľúčové faktory patrí množstvo času stráveného na sociálnych sieťach a spôsob používania sociálnych sietí. Súčasný výskum poukazuje na negatívny vplyv pasívneho používania sociálnych sietí a pozitívny vplyv aktívneho používania sociálnych sietí vo vzťahu k depresívnym príznakom a subjektívnemu pocitu psychickej pohody. Výskum vplyvu sociálnych sietí na subjektívny pocit psychickej pohody významne ovplyvnila aj pandémia ochorenia COVID-19 s nutnosťou dodržiavať povinnú izoláciu a sociálny odstup. Významným výsledkom štúdii počas pandémie je poznatok, že aktívne používanie sociálnych sietí má pozitívny efekt na subjektívny pocit psychickej pohody len v prípade keď slúži ako doplnok a nie ako náhrada kontaktu tvárou v tvár v reálnom svete. Poznatky o faktoroch a mechanizmoch pôsobenia sociálnych sietí je možné sformulovať do podoby niekoľkých praktických odporúčaní, prezentovaných v ďalšom texte.
Keywords: Social Networking; duševní zdraví; deprese; lidé; Depression; Mental Health; sociální sítě; Humans