Koreláty excesivního užívání internetu u reprezentativního souboru české dospělé populace - Mravčík, Viktor; Chomynová, Pavla; Tišanská, Lýdie; Kožený, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2022)
Záměr: Cílem studie byla deskripce asociace počtu hodin strávených na internetu a symptomatologie „závislosti na internetu“ korigované sociodemografickými údaji, psychickou labilitou, užíváním alkoholu a konopí, hráčstvím a subjektivním odhadem tělesného i duševního zdraví na podkladě odpovědí českého reprezentativního souboru respondentů v době pandemie COVID-19. Soubor a procedura: Soubor tvořilo 2 602 osob (1 206 mužů, 1 396 žen), průměrný věk 44,61 roku, SD = 15,82, rozsah 15–85 let náhodně vybraných kvótním výběrem na podkladě věku, pohlaví, vzdělání a regionu. Data byla zpracována hierarchickou multivariační lineární regresní analýzou (OLS). Závisle proměnnou byly údaje z testu Excessive Internet Use. Nezávisle proměnnými byly věk, pohlaví, čistý příjem, rodinný stav, vzdělání, subjektivní odhad duševního a tělesného zdraví, údaje z nástrojů Mhi-5, caGe, cast a PGsi. výsledky: Výsledky jsou v souladu s předchozími výzkumy, které se shodují na tom, že rozvoj závislosti na internetu je podmíněn především časem stráveným na internetu, riziko je v inverzním vztahu k věku a mírně vyšší u mužů. Vliv dalších proměnných z oblasti látkových závislostí, hazardního hraní a duševního zdraví podporuje hypotézy o společné etiologii různých typů závislosti a jejich souvislost s duševním zdravím. Omezení studie: Studie je založena na autoreferenčních údajích, má deskriptivní, empirický charakter a neopírá se o předem formulovanou teorii.
Keywords: Clinical Studies as Topic; klinická studie jako téma; internet; lidé; Technology Addiction; Humans; závislost na technologiích; Internet