Multiple forms of suffocation used in double murder - Handlos, Petr; Uvíra, Matěj; Klabal, Ondřej; Joukal, Marek; Handlosová, Klára (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2022)
Článek popisuje případ dvojnásobné vraždy, při které byly použity různé mechanismy dušení, zahrnující překrytí dýchacích cest neprodyšným materiálem, znemožnění dýchacích pohybů a rdoušení. S kombinací výše uvedených metod dušení se můžeme v praxi běžně setkat při vraždách. Oběťmi jsou obvykle starší, sociálně izolovaní lidé se zdravotním postižením. V daném konkrétním případě se jednalo o vraždu dvou žen, matky a dcery ve věku 82 a 58 let. Přestože vraždy byly spáchány obdobnými mechanismy vedoucími k rozvoji dušení, makroskopické nálezy u obou zemřelých se odlišovaly. Zatímco u starší ženy byly dobře vytvořeny známky nasvědčující pro proběhlé dušení, u mladší ženy tyto byly zcela diskrétní. Uvedený rozdíl lze vysvětlit zvláštním osobním stavem poškozené, která byla kvadruplegická v důsledku staršího mozkového krvácení, což vedlo k omezení kompenzačníxh schopnosti organismu se znemožněním motorické činnosti a omezením schopnosti sebeobrany. Na uvedených případech chtějí autoři demonstrovat různé formy dušení, které zejména u starších, zdravotně hendikepovaných osob, mohou vést ke zcela diskrétním nálezům, což může při pitvě zapříčinit jejich přehlédnutí a stanovení nesprávné příčiny smrti.
Keywords: Middle Aged; lidé středního věku; lidé; senioři nad 80 let; vražda; Autopsy; Female; pitva; Homicide; asfyxie; Asphyxia; Aged, 80 and over; ženské pohlaví; Humans