Algoritmus pro rozpoznání vážně nemocného dítěte - Klásková, Eva; David, Jan (Československá pediatrie, 2022)
Rychlé zhodnocení závažnosti stavu akutně nemocného nebo zraněného dítěte má zásadní vliv na včasné stanovení diagnózy a zahájení odpovídající léčby. Sdělení se věnuje problematice prvního kontaktu s takto nemocným dítětem a nabízí jeden z klinicky ověřených algoritmů vhodných ke zhodnocení závažnosti stavu – pediatrický hodnoticí trojúhelník.
Keywords: Child; Symptom Assessment; Emergencies; kritický stav; určení symptomu; Diagnostic Techniques and Procedures; Humans; náhlé příhody; lidé; pediatrický hodnoticí trojúhelník; dítě; zhodnocení závažnosti stavu akutně nemocného nebo zraněného dítěte; Critical Illness; diagnostické techniky a postupy