Infantile hepatic hemangioendothelioma - Unzeitig, Michal; Hladík, Michal; Bajčiová, Viera; Skotáková, Jarmila; Tůma, Jiří; Ježová, Marta; Mottl, Hubert (Československá pediatrie, 2022)
Jaterní infantilní hemangioendoteliom je vzácný benigní vaskulární tumor pocházející z mezenchymální tkáně jater. Přestože jde o nádor benigní, může způsobit až život ohrožující komplikace. V této kazuistice popisujeme případ 5týdenního kojence s tumorózním ložiskem v pravém jaterním laloku. Zobrazovací metody ukazovaly na diagnózu infantilního hemangioendoteliomu, ale přítomnost hepatoblastomu nebylo možné zcela vyloučit. Vzhledem k riziku život ohrožujících komplikací byl nádor chirurgicky odstraněn. Histologický rozbor potvrdil diagnózu infantilního hemangioendoteliomu.
Keywords: Humans; Infant, Newborn; hemangioendoteliom; výsledek terapie; Treatment Outcome; novorozenec; Liver Neoplasms; nádory jater; lidé; ženské pohlaví; infantilní hemangioendoteliom; Hemangioendothelioma; Female