Vrozené poruchy krevního srážení - Máchal, Jan; Zapletal, Ondřej; Blatný, Jan (Československá pediatrie, 2022)
Poruchy krevního srážení jsou relativně vzácná onemocnění s různým stupněm klinické závažnosti, který závisí zejména na typu chybějícího koagulačního faktoru a jeho zbytkové aktivitě u konkrétního pacienta. Tento edukační článek přehledným způsobem pojednává o jednotlivých koagulačních poruchách s důrazem na hemofilii a von Willebrandovu chorobu, nastiňuje jejich etiopatogenezi, klinický obraz, diagnostiku, léčbu, komplikace a prognózu.
Keywords: von Willebrandova nemoc; Blood Coagulation Disorders, Inherited; von Willebrand Diseases; lidé; hemofilie A; dědičné koagulopatie; Hemophilia A; Humans